Saturday, November 19, 2011

Kako je sve počelo?

Godine 1969, Nippon Calculating Machine Corporation zatražila je od Intel-a da dizajnira 12 prilagođenih integriranih krugova za njihov novi Busicom 141-PF kalkulator sa ispisom. Umjesto stvaranja desetak posebno prilagođenih integriranih krugova samo za kalkulator, Intelov inžinjer predložio je novi dizajn: porodicu od samo četiri integrirana kruga, uključujući jedan koji bi mogao biti programiran za korištenje u raznim proizvodima.

Porodica od četiri integrirana kruga nazvana je MCS-4. To uključuje središnju procesorsku jedinicu (CPU) integrirani krug Intel 4004, memoriju samo za čitanje (ROM) integrirani krug 4001 za prilagođene aplikacije programa, memoriju sa izravnim pristupom (RAM) integrirani krug 4002 za obradu podataka i integrirani krug 4003 pomični registar za ulazno / izlazne portove. Intel je isporučio porodicu od četiri integrirana kruga i Busicom je planirao prodati oko 100.000 kalkulatora sa ispisom.

Intel je Busicomu ponudio nižu cijenu za integrirane krugove kako bi osigurao prava na dizajn mikroprocesora i prava na tržištu za sve aplikacije osim kalkulatora, što je omogučilo Intelu da oglasi 4004 mikroprocesor 15. studenoga 1971 godine u temi elektroničkih vijesti. Tako da je Intel 4004 postao prvi mikroprocesor opće namjene na tržištu, koji su inžinjeri mogli kupiti kao osnovni blok i prilagoditi ga programom za obavljanje različitih funkcija u različitim elektroničkim uređajima.


Inžinjeri koji su stvorili Intel 4004 mikroprocesor

Marcian Hoff je 1969 godine predložio ideju da se funkcija integriranog kruga odredi programom što bi za uzvrat dalo jednostavniji sklop ali je zahtijevalo dosta više memorije. Iste godine Marcian Hoff i Stanley Mazor formuliraju set instrukcija za Intel 4004 mikroprocesor.

Godine 1970 Intel-u se pridružuje Federico Faggin, koji je zaposlen kako bi implementriao novu arhitekturu jedan integrirani krug. On je razvio i dizajnirao integrirani krug i logiku cijele porodice integriranih krugova Intel 4004 (MCS-4). Tokom razvijanja projekta kao pomoćnik na projektu mu je bio Intel-ov kupac Masatoshi Shima koji došao iz Japana kako bi provjerio napredak i ostao pomoći razvijanju projekta. Federico Faggin je izgradio tester da dokaže da se Intel 4004 može koristi u aplikacijama drugačijim od kalkulatora. Uvjerio je Intel-ova predsjednika Bob Noyce-a da otkupi prava od Busicom-a. Također je uspješno prebacio prvi mikroprocesor u proizvodnju (1970-1971).

No comments:

Post a Comment

Programing AT89C2051 using SDCC compiler on Debian Linux

My Homemade AT89C2051 Development Board First and foremost we need to install a compiler and we need a programmer to load the code into the ...